Dünya Aşı Haftası

Dünya Aşı Haftası
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayburt halk sağlığı müdürlüğü tarafından Dünya aşı haftası olması nedeniyle yazılı basın metni yayınlandı.

Bayburt halk sağlığı müdürü Dr. İlker Hanci aşı haftası ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2005 yılında aşılamanın desteklenmesini savunmak için “Avrupa Aşı Haftası” yapılmasına karar vermiştir. Böylece ilk “Avrupa Aşı Haftası” Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu yıl 12. düzenlenecek olan haftada, etkinlikler 24-30 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenecektir.

12. “Avrupa Aşı Haftası”nda ana tema siyasi, mesleki ve kişisel düzeylerde bağışıklamaya olan taahhüdün yenilenmesine olan ihtiyacın öne çıkarılması olarak belirlenmiştir. Bu yılki aşı haftasının hedefi,“ sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının arttırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin arttırılması” dır.

Mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelere Aşı denir. Aşı, insanları hastalıklardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.

Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın temel amacı; Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Verem, Çocuk Felci, Hepatit-B, Hepatit A, Suçiçeği, Hemofilus İnfluenza Tip B’ye bağlı hastalıklar(menenjit gibi) ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların (zatürre gibi) ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıklarının engellenmesidir.

Ülkemize Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2002 yılında “Poliodan Arındırılmış Bölge” Sertifikası verilmiştir. Ancak halen dünyada polio vakalarının görülmesi nedeniyle program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir. Suriye’den sonra Irak’ta da çocuk felci vakası tespit edilmesi ülkemiz içinde risk oluşturmaktadır. Suriye ve Irak ülkeleri ile uzun sınırımız ve nüfus hareketleri sebebiyle çocuk felci aşısız veya eksik aşılı 5 yaş altı tüm çocuklarımızın aşılanmaları çok önemlidir.

Ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır.

Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, bağlı olarak aşı ile korunulabilir hastalıkların görülme oranı ve hastalık nedeniyle ölüm oranlarında belirgin düşüşler olmuştur. Ulaşılan Ulusal GBP hedeflerimizin sürdürülmesi için toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması çalışmalarına devam edilmesi her zaman önem taşımaktadır.

Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Aşı Haftası, aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki bilinci artırmak, her çocuğun aşılanması gerektiği mesajını topluma ulaştırmak amacıyla, her yıl düzenlenmektedir.

0
be_en
Beğen
0
alk_
Alkış
0
mutlu
Mutlu
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir