1. Bayburt Manşet Haber Sitesi
  2. Bayburt Haberleri
  3. Bayburt’ta Eğitimci Ahmet Çalışkan’dan Hayat Kurtaran İlk Yardım Eğitimi

Bayburt’ta Eğitimci Ahmet Çalışkan’dan Hayat Kurtaran İlk Yardım Eğitimi

Bayburt’ta Eğitimci Ahmet Çalışkan’dan Hayat Kurtaran İlk Yardım Eğitimi
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BAYDER’de İlk Yardım’ın Kritik Önemi Anlatıldı

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği (BAYDER) tarafından geleneksel olarak her hafta düzenlenen Kültür Sohbetleri’nin bu haftaki konusu, hayatın her anında önem arz eden “İlk Yardım” oldu. Kamu Sen Bayburt İl Temsilcisi ve Eğitimci Ahmet Çalışkan tarafından yapılan sunumda, ilk yardımın kritik önemi ve temel uygulamaları katılımcılara uygulamalı olarak aktarıldı.

Eğitimci Ahmet Çalışkan, ilk yardımın sadece bir bilgi değil, aynı zamanda bir yaşam becerisi olduğunun altını çizdi. Çalışkan, kazalarda ölümlerin %10’unun ilk 5 dakikada, %45’inin ise ilk 30 dakikada gerçekleştiği çarpıcı istatistikleri paylaşarak doğru müdahalenin hayati önemini gözler önüne serdi.

İlk Yardım Nedir ve Neden Hayatidir?

İlk yardımın, hayatların kurtarılması, durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde yapılan ilaçsız uygulamalar olduğunu belirten Çalışkan, temel ilk yardım uygulamaları olan Koruma, Bildirme ve Kurtarma (KBK) aşamalarına dikkat çekti. Çalışkan, olay yerinde hasta/yaralılara müdahalenin hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Hayat Kurtaran Manevralar ve Kanama Kontrolü

Çalışkan, Temel Yaşam Desteği (TYD) ve boğulma tehlikesine karşı hayati öneme sahip olan Heimlich Manevrası uygulamalarını yetişkin ve bebek maketleri üzerinde adım adım gösterdi. Solunum yolu tıkanıklığı durumunda saniyelerin değerli olduğu anlarda doğru ve güçlü müdahaleye dikkat çekildi.

Kanama kontrolünde dış kanamalarda direkt baskı ve kanayan bölgenin (kırık şüphesi yoksa) kalp hizasından yukarıda tutulmasının önemini vurgulayan Eğitimci Çalışkan, burun kanamasında ise kişinin oturtulup başın hafifçe öne eğilerek burun kanatlarının 5 dakika sıkılması gerektiğini uygulamalı olarak aktardı.

Yanlış Bilinenler ve Zehirlenmede Hayati Kural

Eğitimci Çalışkan, özellikle yanık tedavisinde yapılan hatalara dikkat çekerek, yanık yüzeyine diş macunu, yoğurt veya salça gibi maddelerin kesinlikle sürülmemesi gerektiğini belirtti. Sara (Epilepsi) Krizi esnasında ise müdahalenin kısıtlı tutulması ve krizin doğal sürecini tamamlamasına izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Zehirlenmeler konusunda ise en kritik kuralın: “Kesinlikle kusturmaya çalışmayınız!” olduğunun altını çizdi. Yakıcı maddelerin yutulması durumunda bu kuralın hayati önem taşıdığını ekledi ve bilinç kaybı varsa koma pozisyonu verilmesi gerektiğini hatırlattı.

Isırmalara yönelik olarak; kedi/köpek ısırmalarında yaranın sabunlu suyla yıkanması, arı, akrep ve yılan sokmalarında ise sadece soğuk uygulama yapılması gerektiğini aktararak sunumunu tamamladı.

Program sonunda BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Eğitimci Ahmet Çalışkan’a teşekkür ederek günün anısına teşekkür belgesi takdim etti. Kültür Sohbetleri, şiir sunumlarının yanı sıra İmdat Sancar, Uğur Dündar, Zehra Eminoğlu, Mustafa Gökoğlan’ın sahne sunumları ve koro türküleriyle sona erdi.