Bayburt’ta organik kuru fasulye yetiştiriciliği projesi

Bayburt’ta organik kuru fasulye yetiştiriciliği projesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projeleri 2017 yılı programı dahilinde, bakanlıkça kabul edilen “Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında, Bayburt’ta yaygın yetiştiriciliği yapılan kuru fasulyenin organik üretiminin benimsenmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Bayburt’ta sulu vasıflı arazilerde, kuru fasulye bitkisi yaygın bir yetiştiriciliğe sahip. Ancak üretim genel olarak mekanizasyon eksikliğinden dolayı küçük parsellerle sınırlı kalıyor. Üreticiler ekimden hasada kadar, tüm süreçleri iş gücü ile yapmaktadır. Yapılan her yeni proje ile sulanabilir alanlar artmakla birlikte, tarımsal nüfusun yaşlanmasına paralel olarak üretim alanları sınırlanmaktadır. Oysa Bayburt’ta yetiştirilen kuru fasulye, aroma, tat ve yemeklik kalitesi olarak çok değerli ve aranır nitelikte.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Abdurrahman Mütüoğlu, yaptığı açıklamada, Organik Kuru Fasulye Yetiştiriciliği Projesi ile stratejik ürünümüz kuru fasulyenin, yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılacağını, üreticiye daha fazla gelir sağlanacağını, tüketiciye ise sağlıklı ve güvenilir gıda arzının sağlanacağını belirtti.

Müftüoğlu; “Organik tarım, 18.08.2010 tarihli 27676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiş olan mevzuata göre yürütülmektedir. Tarımsal üretimin geleceği Organik üretime bağlıdır. Tüketici bilinci arttıkça, tükettiği üründe kimyevi materyallerin bulunmamasını istemektedir. Üretici ise ürün desenini, arzı kolay ve en çok para kazanacağı ürüne yöneltmektedir. İlimizde alternatif ürün seçenekleri çok azdır. Bu bağlamda stratejik öneme sahip kuru fasulyenin, karlılığı da göz önüne alındığında büyük alanlara yayılması önem arz etmektedir. Proje kapsamında alınacak olan, pnömatik mibzer, çapa makinesi, pülverizatör ve hasat makinesi ile üreticinin mekanizasyon sorunu çözülecektir. Üreticiler organik tarıma ilave olarak Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) programına da dahil edilerek, toprağın iyileştirilmesi sağlanacak ve üreticiler ilave olarak desteklenecektir. Destekleme miktarı ÇATAK için 135 TL, organik kuru fasulye için ise 100 TL olup, ikinci yıldan itibaren 235 TL dekar başına destekleme ödemesi yapılacaktır. Hedefimiz 2.000 dekarlık alanda organik üretimin sağlanması olup, sonrasında Bayburt fasulyesinin tescili ve paketleme sistemlerinin kurulmasının sağlanması Bayburt tarımının kalkınmasını sağlayacaktır.” dedi.

0
be_en
Beğen
0
alk_
Alkış
0
mutlu
Mutlu
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir