1. Bayburt Manşet Haber Sitesi
  2. Manşet
  3. Bayburt’un Asırlık Onbeşi Geleneği, Sokaklar Çocuk Neşesiyle Doldu!

Bayburt’un Asırlık Onbeşi Geleneği, Sokaklar Çocuk Neşesiyle Doldu!

Bayburt’un Asırlık Onbeşi Geleneği, Sokaklar Çocuk Neşesiyle Doldu!
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sadece Bayburt’ta Yaşanıyor: Ramazan’ın 15. Gecesi Şehir Bayram Yerine Döndü

Bayburt’un kendine has kültürel miraslarından biri olan ve asırlardır süregelen “Onbeşi” geleneği, bu yıl da Ramazan ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece büyük bir coşkuyla kutlandı. İftar sofralarının ardından sokağa dökülen yüzlerce çocuk, ellerinde poşetlerle kapı kapı gezerek Ramazan’ın manevi havasını bir şölene dönüştürdü.

“Onbeşi Vermeyen Ramazan’a Doymasın!”

Bayburt sokaklarında yankılanan tekerlemeler ve çocuk gülüşleri, şehrin kültürel kimliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Geleneksel olarak söylenen “Zır zır elime batmayan, Onbeşimi vermeyen, Ramazan’a doymasın” tekerlemesi eşliğinde evlerin kapısını çalan minikler, poşetlerini çikolata, bisküvi, şeker ve meyve suları ile doldurdu.

Çocukların Mutluluğu Görülmeye Değerdi

Röportajlarda mutluluklarını dile getiren çocuklar, mahalle mahalle gezerek tonlarca ikram topladıklarını belirtti. Topladıkları yiyecekleri akşam arkadaşlarıyla paylaşacaklarını ve hatta “okulda piknik yapacaklarını” söyleyen miniklerin heyecanı kameralara yansıdı. Birçok çocuk, tüm mahalleyi dolaştıklarını ve poşetlerini doldurmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

“Kültürümüzü Gelecek Nesillere Aktarıyoruz”

Etkinliğe katılan vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bu geleneğin Bayburt’un en değerli kültürel simgelerinden biri olduğunu vurguladı. “Onbeşi”nin çocukları sevindirmek ve dayanışma ruhunu pekiştirmek adına önemli bir köprü olduğunu belirten Bayburtlular, bu asırlık mirasın devletin ve milletin birliğiyle ebediyen sürmesi temennisinde bulundular.

Bayburt’a özgü bu şenlik havası, gecenin geç saatlerine kadar devam ederken; hem büyükler hem de küçükler unutulmaz bir Ramazan gecesi yaşadı.,