1. Bayburt Manşet
  2. Bayburt Yaşam
  3. Bayburt Ejderha Efsanesi

Bayburt Ejderha Efsanesi

Bayburt Ejderha Efsanesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğu Anadolu’yu kuzeye bağlayan en önemli yol Erzurum-Trabzon transit yoludur. Kış aylarındaki kar fırtınaları ile tanınan Kop ve Zigana Geçitleri gibi zorlu tepelerden geçen bu yol ayrıca tabii güzellikleriyle de dikkati çekmektedir. Yol üzerindeki Bayburt gibi şirin, Gümüşhane, Torul gibi sakin yerleşme merkezleri, gelip geçenlerin hafızalarında unutulmayacak izler bırakacak yurt köşeleridir.

Bayburt’u Gümüşhane’ye bağlayan yolun otuzuncu kilometresinde, sağ tarafta, bir dağın eteğinde kurulmuş Nişantaşı (Osluk) köyü vardır. Köyün eteğinde kurulduğu dağın üzerinde, yılan şeklinde ve kıvrıla kıvrıla köyün üzerine doğru gelen bir taş yığını vardır. İskelet de diyebileceğimiz şekil şaşılacak derecede bir yılana benzemektedir. Köyün içerisinde son bulan baş kısmı tam bir yılan başını andırmaktadır. Boyu ise yüz metre kadardır.

Bu yılan, ejderha üzerine muhtelif efsaneler anlatılmaktadır.

Halkın ejderha dediği büyük bir yılanın köye gelmekte olduğunu görenler evlerini terkedip kaçmaya başlarlar. Yaşlı olduğu için fazla uzaklara gidemeyen bir kadın, çaresizlik içinde bir yere çömelir. İhtiyar kadın burada ejderhanın gelip kendisini yemesini beklemeye başlar.

Diğer taraftan da Allah’a dua eder, şöylece yalvarır:

Allah’ım, ya beni taş kes, ya onu.

İhtiyar kadının duaları kabul olunur, ejderha gelebildiği son noktada taş kesilir.

Benzer bir anlatmada ise yaşlı kadının yerini hamile bir kadın alır. O dua eder; dualarının kabul olması ile de ejderha taş kesilir.

Daha değişik bir anlatma ise şöyledir: Ejderha köye girdiği zaman, çevrede bilgisi ve ermişliği ile tanınan Oslu Hoca’ya müracaat edilir.

Hoca hazır bulunanların huzurunda dua edip ejderhaya dönerek şöyle der:

Ya mübarek hayvan, dur!

Bunun üzerine ejderha orada taş kesilir.

Bahsedilen ejderha şekli halen bütün heybetiyle köyün üzerinde durmaktadır. Yalnız önceleri samanlık olarak kullanılan ağız boşluğu ve çene kısımları kırılarak taş temini amacıyla tahrip edilmiştir.

Bayburt – Gümüşhane ve Trabzon yolcuları dikkatli bakarlarsa ana yoldan bu ejderhayı görebilirler.

Bayburt Ejderha Efsanesi
0
be_en
Beğen
0
alk_
Alkış
5
mutlu
Mutlu
0
k_zg_n
Kızgın
3
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 29 Ekim 2023, 21:21

    Ben bu ejderhayı küçükken gördüm. Hatta efsanesinide o zaman Bayburt’lulardan duydum.

    Cevapla