Bayburt’ta Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Bayburt'ta Şap Aşılama Kampanyası Başladı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Sonbahar Dönemi Şap Aşılamalarının Başladığını bildirdi.

Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Eylül ayı itibariyle Sonbahar Dönemi Şap Aşılama kampanyamız başlamış olup tüm yetiştiricilerimizin bu konu ile ilgili hassas davranmaları gerekmektedir.

Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından şap hastalığı ile yayınlanan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

Ülkemizde hayvan yetiştiricilerinin can sıkıcı hastalığı olan Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülen oldukça bulaşıcı, etkeni virüs olan bir hastalıktır. Özellikle genç hayvanlarda ölüme sebep olan bu hastalık yüksek derecede verim kaybına sebep olmaktadır.

Halk arasında Dabak hastalığı olarak ta bilinen Şap hastalığı ağız içinde, memelerde ve tırnaklarda oluşan yaralar ile akla gelen ilk hastalıktır. Oldukça bulaşıcı olmasından dolayı aşısız hayvanlarda çok büyük sağlık problemleri oluşturmaktadır.

Şap hastalığının bulaşmasındaki nedenlere bakacak olursak, hayvanlarla direk temas (salya, yapağı vb.), hastalıklı hayvanların bulunduğu işletmelerdeki eşyaların (çizme, tulum vb.) başka yerlerde kullanılması, hasta hayvanın bulunduğu yerden başka sebeplerle başka işletmelere veya hayvan pazarlarına giden insanları örnek verebiliriz.

Özellikle buzağılarda kalp kası üzerine virusun doğrudan etki göstermesi sonucu ani ölümlere sebep olan bu hastalıktan nasıl korunacağımız konusu ise aslında oldukça basittir.

Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından programlı aşılar listesinde yer alan Şap Aşılamalarını muhakkak eksiksiz yaptırmalıyız. Çiftçilerimizin bu konudaki hassasiyeti süt kesilmesi ve buzağı atılması yönünde olup yapılan incelemelerde süt kesilmesine sebep olmadığı ve buzağı atıkları ile ilgili son derece güvenli olduğu anlaşılmaktadır.

Aşılamalar döneminde kullanılacak malzemeler olası bir bulaşmayı önlemek için yeterli miktarda tedarik edildikten sonra aşılamalar başlamaktadır. Özellikle hayvan sahiplerinin de bu konuda hassas olmaları gerekmektedir.

Hastalıktan şüphe edilen durumlarda en yakın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilmesi gerekmektedir. Bu sayede hızlı bir şekilde hastalıkla mücadele için gerekli işlemler başlatılabilecek hale gelmektedir.

Özellikle hayvan alımları sırasında İl içinden alınan hayvanlarda pasaport kontrolü, il dışı alınan hayvanlarda ise sevk kontrolü yapılmadan kesinlikle hayvanların ahıra sokulmaması gerekmektedir. Hayvan pasaportlarında hayvanların hangi aşılarının yapıldığı yazıldığı için hastalıkla mücadele yönünden önem arz etmektedir.

Eylül ayı itibariyle Sonbahar Dönemi Şap Aşılama kampanyamız başlamış olup tüm yetiştiricilerimizin bu konu ile ilgili hassas davranmaları gerekmektedir.

Unutmayalım ki, bir aşı bütün işletmedeki hayvanların geleceğini etkilemektedir.