Komşu ilde domuz gribi alarmı

Komşu ilde domuz gribi alarmı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erzurum’da yüksek ateş şikayeti ile hastaneye başvuran ve domuz gribi şüphesi ile tedavi altına alınan 3 kişi hayatını kaybetti.

Yurt genelinde domuz gribi vakalarının artması üzerine Erzurum’daki hastanelerde izoleli bölgeler oluşturulurken, acil servislerin girişlerinde hastalara maske dağıtılıyor.

Tedbirlerin üst seviyede olduğu hastanelerde, salgın durumunun söz konusu olmadığını belirten yetkililer, gelen vakaları titizlikle incelediklerini söylediler.

Öte yandan Sağlık Bakan Mehmet Müzzinoğlu’nun yaptığı açıklamada, son 15 gün içerisinde domuz gribi nedeniyle 30 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. ( İ. Halil Kurt – İLKHA )

DOMUZ GRİBİNİ TANIYALIM

Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse ” domuz gribi” denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

DOMUZ GRİBİ (A/H1N1) BULAŞICIMIDIR? NASIL BULAŞIR?

Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir. Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:

* Ateş,
* Öksürük,
* Boğaz ağrısı,
* Yaygın vücut ağrısı,
* Baş ağrısı,
* Üşüme ve
* Yorgunluk

gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

HASTALIK NE KADAR SÜREDE BULAŞIR?

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

0
be_en
Beğen
0
alk_
Alkış
0
mutlu
Mutlu
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir