Vefatının 30. Yılında, Gazeteci Yazar Osman Okutmuş Anıldı

Vefatının 30. Yılında, Gazeteci Yazar Osman Okutmuş Anıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayburt Manşet – Bayburt Gazeteciler Cemiyeti ve Bayburt Postası’nın Kurucusu gazeteci-yazar Osman Okutmuş mezarı başında anıldı.

Anma programı saat 12.00’de Şehit Osman Tepesi’ndeki kabri başında dualar edilerek başladı.

Anma programı Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Tanıkların Anlatımıyla Osman Okutmuş’ adlı konferans ile devam etti.

Konferansa konuşmacı olarak Bayburt Belediye Başkanı ve Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Üyesi Hükmü Pekmezci, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı ve Kurucu Üyesi Sadık Yavuz, Bayburt Postası yazarlarından Uygun Ahmet Aker katıldı.

Sadık Yavuz: “Bayburt’la ilgili tüm gelişmeler Bayburt Postası’ndan takip edilirdi”

Bir seyahatten dönerken TRT’nin verdiği haberlerden Osman Okutmuş’un vefat ettiğini öğrendiğini söyleyen Sadık Yavuz, bir büyüğü, meslektaşı ve komşusu olarak çok kıymetli bir kişiyi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

30 yılın çok çabuk geçtiğini söyleyen Sadık Yavuz, Okutmuş’un gazeteyi kurduğu yılların öneminden bahsetti. Okutmuş’un 1950’li yıllarda gazeteyi kurduğunu hatırlatan Yavuz, o dönemler ulusal basının bölge haberlerine yer vermediğini ifade ederek, “Bayburt’la ilgili tüm gelişmeler Bayburt Postası’ndan takip edilirdi. 21 Şubatları, Dede Korkutları Bayburt Postası’ndan okuduk” dedi.

Osman Okutmuş’un siyaset ve dernekçilikte de önemli işlere imza attığını söyleyen Sadık Yavuz, “Fotoğrafçılık mesleğinden ötürü ortaokul yıllarında basınla tanışmaya başladım. Matbaa ile fotoğrafhanemiz karşılıklı. Büyük oğlu Yakup Okutmuş’la matbaaya gider, kurşun harflerle yoğrulurduk” diye konuştu.

Cemiyetin kuruluş serüveninden de bahseden Yavuz, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: 

“Gazetecilik mesleğinde cemiyeti kurarken çok duygulanmıştı. O güne kadar birçok kez niyet etmişti ama sayı yetersizdi. Biz evrakları tamamlayıp kendisine götürdüğümüzde, yüzündeki o sevinci anlatamam. Üye kayıtlarına çok dikkat ederdi. Üyelik başvurusunda bulunan kişinin meslekteki geçmişine, yapabileceği katkıları değerlendirir, meslek ilkelerine uyup uymadığını değerlendirir, ona göre karar alırdı. Şimdilerde bilgisayar başında haber aşırma işlerine çok kızardı. Meslek hayatı boyunca kimsenin bir haberini, bilgisini onun yazdığını bilmem.”

Ahmet Aker: “Sözlü kültürden yazılı kültüre geçiş aşamasını temsil eder”

Bayburt Postası’nda 30 yılı aşkın bir zamandır yazıları yayınlanan Ahmet Aker ise, Osman Okutmuş’un kurduğu Bayburt Postası’nın Bayburt’ta sözlü kültürden yazılı kültüre geçiş aşamasını temsil ettiğini ve bunun çok kıymetli olduğunu söyledi. 

1987 yılında eczanesinin Okutmuş’un matbaasının karşısında olduğunu ve bu sayede kendisi ile sürekli sohbet ettiklerini ifade eden Aker, “Bilgili, kültürlü bir insandı. Anlattıklarından çok zevk alırdık.  Sadece Bayburt’la ilgili değil, Türkiye’nin genel durumu ile ilgili de tespitleri ve sohbetleri olurdu. 1987’den itibaren yazdığım kısa makaleleri ve şiirleri götürürdüm. Götürdüğüm tüm metinleri yayınlamıştır. O dönem gazete harfler dizilerek basılırdı ve gazete çıktığında alır saklardım, halen de çoğu durur” dedi.  

Zamanla kendisinde bir yazı alışkanlığının geliştiğini, bu durumda Hacı Osman Okutmuş’un ve gazetesi Bayburt Postası’nın katkısının büyük olduğunu söyleyen Aker, Bayburt Postası’nın bir özelliğinin de halen yaşatılıyor olması olduğunu bildirdi. Aker, “Bayburt’taki en büyük sıkıntı ikinci, üçüncü, dördüncü kuşağa devreden müesseseler olmaz, ya da çok azdır. Birçokları şehri terk edip gitmiştir. Bayburt Postası şuan üçüncü kuşakta, onlar devem ediyor, inşallah daha da devam edecektir” dedi. 

Belediye Başkan Vekilliği yaptığı dönemlere giden Ahmet Aker, ciritle ilgili yaşanan bir tartışmayı ve Osman Okutmuş’un aldığı tavrı anlattı. 

“Belediye Başkan Vekilliği yapıyordum. Bayburtspor’la ilgili bir toplantı oldu. Toplantıda ‘neden kulübe para verilmiyor’ diye tartışma çıktı. Ben de cevaben, ‘1970’li yıllarda Türkiye’de cirit takımımız şampiyon olmuştu. Hürriyet gazetesinden alıp küpürü saklamıştım. Şimdi Bayburtspor, Bayburtspor diyorsunuz, ortada bir başarı da yok. Cirit takımı yok diye niye sormuyorsunuz da her an Bayburtspor’u  gündeme getiriyorsunuz’ dedim. O anda sonradan önemli kurumlarda başkanlık yapan arkadaşlar bana ‘ciritçi ciritçi’ diye bağırarak güya alay etmeye başladılar. Osman Okutmuş, bunu duymuş bir yazı yazdı, ciritin ata sporu olduğunu anlatıyor ve bu sporu alaya alanlara veryansın ediyordu. Sonra o cirit takımı da kuruldu.” 

Hükmü Pekmezci: “Akla gelen her faaliyetin içinde vardır”

Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci de Osman Okutmuş’la her konuda Bayburt’u konuştuklarını, 1991 yılında cemiyet kurulduktan sonra aynı yönetimde genel sekreter olarak görev yaptığını belirterek, Okutmuş’un Bayburt’a çok önemli hizmetleri olduğunu belirtti.

Bunların başında Bayburt Postası geldiğini söyleyen Pekmezci, “Osman abi, milli hasletleri çok yüksek olan bir insandı. Gazetesindeki bütün yazılara baktığınız zaman, Bayburt Postası arşivinin Bayburt’un belleği olduğunu görürsünüz. Bayburt Postası, Bayburt ile ilgili araştırma yapacaklara açılan en önemli kaynaktır” dedi.  

Osman Okutmuş’un geride birçok eser bıraktığını, birçok dernekte kurucu başkan olarak yer aldığını söyleyen Pekmezci, “Akla gelen her faaliyetin içinde vardır. Kurucu başkan olarak devreye girmiştir. Ve yıllar boyunca bunu götürmüştür” şeklinde konuştu.

Başkan Pekmezci, Osman Okutmuş’un isminin yaşatılması anlamında önceki Belediye Başkanlığı döneminde bir caddeye isminin verilmesinin kendisine nasip olduğunu belirterek, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:

“Bayburt Postası’nı uzun yıllar Yakup Okutmuş, bugün de torunları onun bıraktığı yerden devam ettiriyorlar. İnşallah da uzun yıllar daha devam ettirecekler. Çünkü Bayburt Postası aslında Bayburt demektir. Bayburt’un geçmişi ve geçmişten bugüne taşıdığı değerleri en iyi şekilde ortaya koyan çalışma içerisindeler. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Ben Bayburt’a kattığı tüm değerlerden ötürü geçtiğimiz dönem başkanlığımda onun ismini bir caddeye verilmesini önermiştim, bu bana nasip olmuştu. Bayburt Gazeteciler Cemiyeti’nin böylesi anlamlı bir günde onu anma adına çalışma yapmasından da mutluluk duyduğumu ifade ediyorum.”

Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Okutmuş ise, Kurucu Başkan Osman Okutmuş’u birçok yönüyle anlatan Yavuz, Aker ve Pekmezci’ye teşekkür ederek, günün anısına kalem hediye etti.   

Anma programına, Bayburt Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Yöney, Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği Başkanı Fatih Dündar, Türkiye Kamu-Sen Bayburt İl Başkanı Ahmet Çalışkan, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Yaşar Yıldız ve basın mensupları katıldı.

Vefatının 30. Yılında, Gazeteci Yazar Osman Okutmuş Anıldı
0
be_en
Beğen
0
alk_
Alkış
0
mutlu
Mutlu
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir