Bayburt’ta Tarımda Biyolojik Mücadele Hamlesi: Korunga Kök Kurduna Doğal Çözüm Arayışları Haberi
Bayburt Valiliği, TÜBİTAK 1507 desteğiyle hayata geçirilen ve kamu-üniversite-özel sektör iş birliğini temel alan “Yabancı Biyolojik Mücadele Projesi”nin önemli paydaşlarını ağırladı. Vali Mustafa Eldivan’ın makamında gerçekleşen kabulde, projenin yürütücülerinden Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Atay (TriMail Biyolojik Tarım – Ankara Üniversitesi Teknokent), Öğr. Gör. Şahin Tatlı (Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale MYO Organik Tarım Programı), Dr. Öğr. Üyesi Taşkın Erol (Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale MYO) ve Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen hazır bulundu.
Proje, arılar için değerli bir nektar ve polen kaynağı olmasının yanı sıra yem bitkisi olarak da önem taşıyan korunga bitkisinde ciddi zararlara neden olan Korunga Kök Kurdu’na karşı kimyasal mücadele yerine biyolojik yöntemlerin uygulanmasını hedefliyor. Bu kapsamda, doğal düşmanları olan Trichogramma brassicae, Bracon hebetor ve Chelonus oculator gibi faydalı böceklerin üretimi, doğaya salınımı ve etkinlik düzeylerinin araştırılması planlanıyor.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Teknokent ve Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iş birliğiyle yürütülen projede, ziyaret sırasında faydalı böcek salımının yapılacağı bölgeler belirlendi ve kullanılacak böcek türleri tanıtıldı. Vali Mustafa Eldivan, bu önemli projeye katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkürlerini iletti.