1. Haber
  2. Bayburt Haberleri
  3. Tırpan Sallayıp Düven Sürdüler, Bayburt’ta Yüzyıllık Hasat Gelenegi Yaşatıldı

Tırpan Sallayıp Düven Sürdüler, Bayburt’ta Yüzyıllık Hasat Gelenegi Yaşatıldı

Tırpan Sallayıp Düven Sürdüler, Bayburt'ta Yüzyıllık Hasat Gelenegi Yaşatıldı
Google'da Abone Ol
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde Geleneksel Hasat Etkinliği

Bayburt Demirözü’nde düzenlenen Harman Şenliği’nde 100 yıllık tarım aletleriyle geleneksel hasat yapıldı. Binali Yıldırım tırpan çekip düven sürdü.

Türküler Eşliğinde Zaman Yolculuğu: Eski Hasat Yöntemleri Yeniden Canlandı

Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı Beşpınar köyünde bulunan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Anadolu’nun köklü tarım mirasını yaşatmaya devam ediyor. Müze bünyesinde düzenlenen Harman Şenliği kapsamında, yaklaşık 100 yıl önce kullanılan tarım aletleriyle geleneksel yöntemlere uygun hasat gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan ziyaretçiler; tırpan, düven ve patos gibi geçmiş döneme ait tarım araçlarını yakından inceleme ve bizzat kullanma imkânı buldu. Türküler ve folklorik ögeler eşliğinde gerçekleşen etkinlik, renkli karelere sahne oldu.

Binali Yıldırım Tırpan Sallayıp Düven Sürdü

Şenliğe katılan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da köylülerle birlikte tırpan sallayarak ve düven sürerek geleneksel hasat sürecine katkıda bulundu.

“Amacımız Köklü Kültürü Geleceğe Aktarmak”

Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, Harman Şenliği’nin temel vizyonuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Harman Şenliği ile amacımız, Anadolu’nun Unutulmaya yüz tutmuş tarım kültürünü canlı tutmak, bu birikimi genç nesillere aktarmak ve geçmiş ile günümüz arasında sağlam bir bağ kurmaktır.”

Anadolu insanının imece usulü çalışma disiplinini ve tarımsal mirasını ön plana çıkaran şenlik, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sundu.